Orpington Greenbelt

Hillside House With Basement

 

Sloping sites can be a challenge or an opportunity. We took this as an opportunity to create space both above and below ground.

 

One technique for overcoming the Greenbelt restrictions on floor space that we have used many times is to create space below ground. Basement space is expensive and so it's important to design it so that the client gets value for money. We do this by introducing light and ventilation via the staircase, even where external windows are not allowed.

 

This house is designed on 5 levels; each responding to the land contours. The stair core connects the levels together and also throws light down to the lowest levels from a fully glazed roof. That roof also incorporates ventilation cowls that reflect the tradition of Oast House cowls in Kent.

These images include some from the design stage that illustrate how closely these reflect the finished building inside and out.

Contemporary Architectural Design | Delivered To The Highest Technical Standards

  • Facebook
  • YouTube
  • Houzz
Royal Institute of British Architects
Architects Registration Board Logo